ride must go on

Asya’da 18 bin km yaptı, hedefi tüm dünyayı gezmek

Medya sektöründe çalışan Tolga Başol (33), motosiklet ve seyahat tutkusu nedeniyle işinden istifa ederek dünyayı gezmeye karar verdi. İstanbul’dan yola çıktı, Rusya Magadan’a kadar motosikletle 18 bin kilometre yol kat etti. Tecrübelerini sosyal medyadan meraklılarıyla paylaşan Başol, Kanada’dan Arjantin’e uzanacak ikinci turu için gün sayıyor. Sonraki hedefleri ise Afrika ve Avrupa.

‘Ride Must Go On’ projesi nasıl ortaya çıktı?
-13 yıldır motosiklet kullanıyorum. Motosikletle seyahat edenlerin en büyük hayali dünyayı gezmektir. Tabii bizde çalışma saatleri uzun, tatiller kısa olduğu için yıllık izinler böyle büyük seyahatler için ne yazık ki yeterli olmuyor. Ben de işimden ayrıldım. Motosikletle dünyayı gezmeye karar verdim. Projemin adı ‘Ride Must Go On’.  İsim babası  motosikletçi Savaş Balaban.

Rotayı nasıl belirlediniz?
– Net bir rota belirlemedim. Sadece ülkeleri belirledim. Başlangıç ve bitişi bildikten sonra nereden istersem oradan gidiyorum. Medeniyetten uzak, off-road yolları tercih ediyorum. Asfalt bana göre değil. Maceraseverler için belli başlı yollar var. Mesela Rusya’daki Road of Bones. Burası Stalin döneminde Gulag kamplarındaki işçilere yaptırılmış ve inşaat sırasında ölenler yola gömülmüş. Binlerce işçinin bedenleri bu yolun altında yatıyor. Tarihi kadar aynı zamanda zorlu şartlarıyla da çok özel bir güzergâh. Bu arada bu yolu motosikleti ile geçen ilk Türk benim.

Yolculuğunuz nerede başladı, nerede ve ne zaman bitecek?
– Ne zaman biteceğini bilmiyorum. Açıkçası param bitene kadar gezeceğim diyebilirim. Dünya seyahatimin Asya bölümü 2 Haziran’da İstanbul’da başladı. Gürcistan, Kalmukya, Sibirya, Altay, Kuzey Moğolistan’dan sonra Rusya’da 22 Ağustos’ta Magadan’dan motorumu gemiyle Voncouver’a gönderdim. Motosikletin Kanada’ya ulaşması 30 gün sürüyor. Ben de bu arada gerekli hazırlıkları yapmak için İstanbul’a döndüm. Şimdi sırada seyahatimin Amerika bölümü var.

En zorlu güzergâh hangisiydi?
– Moğolistan’ın kuzeyi çok zorluydu. Toprak yapısı sürekli değişiyor. Bu da sizi haliyle çok yoruyor. Sibirya da  zorluydu. Fakat kolay yol diye bir şey yok zaten. Her yerin kendine göre birtakım zorlukları var.

Günde ortalama kaç kilometre yol aldınız?
– Günlük mesafeler çok değişken. Yolun şartlarına, benim fiziksel performansıma bağlı.  “Şu kadar yol alacağım” diye planlamalar yapmıyorum.

Amerika’da genel hatlarıyla nasıl bir rota izleyeceksiniz?
– Alaska’dan başlamayacağım. Çünkü ekimde havalar soğuyor ve şartlar uygun olmuyor. Voncouver’dan Seattle’a geçeceğim. Amerika’nın dünyaca ünlü milli parklarına uğramayı planlıyorum. Oradan Kaliforniya üzerinden Meksika, Orta Amerika ülkeleri, Güney Amerika ve dünyanın en güney ucu Ushuaia’ya kadar uzanacağım. Güney Amerika’nın doğu yakısından Brezilya’ya gitmek de istiyorum. Şartlar uygun olursa doğudan Alaska’ya çıkabilirim. Ardından Afrika, Avrupa fasılları gelecek.

GENELDE ÇADIRDA KALIYORUM



Finansmanı nasıl sağlıyorsunuz?
– Biraz param vardı. Şirketten ayrılırken bir miktar tazminat aldım. Sponsorlar para vermiyor. Sadece ekipman desteği sağlıyor. KTM Spormoto Türkiye, KTM 1190 Adventure R modeli bir motosiklet sağladı. Amerika’dan Klim ve Giant Loop sürüş ekipmanları ve koruyucu kıyafetler verdi. Onlara daha önceki seyahatlerimle ilgili olarak bir sunum gönderdim. Değerlendirmeye aldılar ve destek verdiler. Ne yazık ki Türkiye’de Şair Sigorta dışında hiçbir firmadan yardım görmedim.

Yolda nerede konaklıyorsunuz?
– Genelde çadırda kalıyorum. Zaman zaman davet edilirsem evlerde de konaklıyorum. Otelde çok nadir kalıyorum. Rusya’da motosiklet kulüpleri var. Onlar sizi misafir edip harika vakit geçirmenizi sağlıyorlar.



Güvenlik problemleri yaşadınız mı?

– Rusya’da ayılar haricinde herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşmadım. Geceleri doğada konaklamamanız için uyarıyor sizi Sibiryalılar. İki kere ayı gördüm. Popülasyonları fazla ve çekinmeden insanlara saldırabiliyorlar. O bölgede yılda 40-50 kişi ayılar tarafından öldürülüyormuş. Bunun dışında bölge sakinlerinden kötü bir muamele görmedim. Aksine son derece misafirperver ve yardımseverlerdi. Teknik sorunlar tabii ki oluyor. Ama bunlar da maceranın parçası ve üstesinden gelmek keyifli. “Macera problemin romantik ismidir” derler çünkü.

Seyahatiniz sırasında video ve fotoğraf çekimleri yapıyor musunuz?
– Evet, her gün olmasa da seyahatimin önemli anlarını görüntülüyorum. Seyahatimi sosyal medyada ‘facebook.com/ridemust’  ve ‘ridemustgoon.com’ adresinden takip edebilirsiniz.

KAMYONUN DAMPERİNDE KAMP YAPTIK

21 yaşında İsviçreli Luca adında bir motorcuyla tanıştım. Magadan’a giden Road of Bones’u birlikte kat ediyorduk. Luca’nın motoru bozuldu. Bir kamyonu durdurduk. Ancak kamyon motosikleti taşıyabilecek yapıya sahip değildi. Kamyoncu Misha yanımızdan ayrıldı ve hiç beklenmedik bir şekilde uygun bir araçla geri geldi. Çok şaşırdık. Luca’nın motosikletini vinçle hiçbir ücret almadan taşıdı. Biz de o geceyi ayı tehlikesi nedeniyle kamyonun damperinde kamp yaparak geçirdik.

kaynak ; www.hürriyet.com