BRUGGE; ORTAÇAĞDAN BİZE KALAN

01Ghent’de ki gezimizi tamamlayıp Brugge’ geçtik. Ortaçağ şehirlerini turlamaya devam ediyoruz.

Orta Çağ’dan kalma mimarisi , lezzetli çikolataları ve birası ile ünlü bir kenttir. Şehrin kanalları hızla gelişmesini sağladı.Özellikle 15 yy. da zengin tüccarlar Brugge’e geldi. Güzel sanatlar üstün bir şekilde hüküm sürdü ve Bruges hızla birçok sanatçı için buluşma yeri ve ilham kaynağı oldu. Dünyaca ünlü başyapıtlar ve diğer üst koleksiyonlar bugün 30 Bruges müzesinden birinde görülebilir.

Orta Çağ’ın başlarında, Bruges Avrupa’nın en önemli deniz limanlarından biriydi. Yüzlerce yıl önce, Bruges bu başarılı geçmişe, Zeebrugge limanını Avrupa’nın en önemli konteyner limanı limanlarından biri haline getirdi ve Avrupa’nın büyük bir kısmı için önemli bir gaz terminali haline getirdi. Yolcu gemileri için, Kuzey Denizi’nin hemen yanında bulunan bu liman, Dünya Mirası şehri olan Bruges’in tarihine ulaşmak için mükemmel bir duraklama yeridir.

1.MARKET SQUARE (PAZAR MEYDANI)

DSC_1172

Meydan şehrin kalbinde yer alır ve yaklaşık 1 hektarlık bir alanı kaplar. Meydanda yer alan bazı tarihi mekanlar arasında 12. yüzyıldan kalma Belfry Çan Kulesi ve İl Mahkemesi yer alır. Pazarın merkezinde Jan Breydel ve Pieter de Coninck heykeli duruyor.

DSC_1218

1995 yılında pazar tamamen yenilendi. Meydandaki park yeri kaldırıldı ve bölge çoğunlukla trafiğe kapalı oldu,  Yenilenmiş pazar 1996 yılında Helmut Lotti’nin bir konseriyle yeniden açıldı.

DSC_1214

Meydan da şehri gezdiren faytonlar, çok sayıda cafe ve restoranlar bulunur.

DSC_1215

IMG_0853

2. BELFRY TOWER ( ÇAN KULESİ)

DSC_1178

Bruges Belfry, Belçika’nın Bruges merkezinde bir ortaçağ çan kulesi. Şehrin en tanınmış sembollerinden biri olan çan kulesi eskiden bir hazine ve belediye arşivlerini barındırmış ve yangınları ve diğer tehlikeleri tespit etmek için bir gözlem görevi görmüştür.

IMG_1322

Brugge, Flaman endüstrisinin önemli bir merkezi olunca, 1240 civarında pazar meydanına çan kulesi eklendi. 1280 yılında yıkıcı bir yangından sonra, kule büyük ölçüde yeniden inşa edildi. Ancak şehir arşivleri sonsuza kadar alevlere kapıldı.

DSC_1197

Çan kulesinin sekizgen üst aşaması 1483 ve 1487 yılları arasında eklenmiş ve Saint Michael imgesini taşıyan tahta bir sivri uçlu, elinde el ve ejderha tabanına sahip bir başlık ile kapatılmış.

3.THE CHURCH OF OUR LADY (MERYEM ANA KİLİSESİ)

5651171

Meryem Ana Kilisesi, esas olarak 13., 14. ve 15. yüzyıllardan kalmadır. 115 metre yüksekliğindeki kulesi, şehrin en yüksek yapısı ve dünyanın en yüksek ikinci tuğla kulesidir. ( En yüksek Almanya’daki St. Martin Kilisesi).

Church of Our Lady-19_0

Güney koridorundaki büyük şapelin mihrabı, kilisenin en ünlü sanat hazinesi – yaklaşık 1504’te Michelangelo tarafından yaratılan Madonna ve Çocuk’un beyaz mermer bir heykelini süslemektedir.

4. BURG MEYDANI ( BURG SQUARE)

DSC_1232

Burg meydanı şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. İnsanlar, ikinci ve üçüncü yüzyıllarda  buraya yerleşti. Burg oldukça uzun bir süre önemli bir siyasi merkez olarak kaldı ve bugün hala Brugge’nin idari merkezi. Meydanda Kutsal Kan Bazilikası,Nüfus müdürlüğü ve Belediye Binası yer alıyor.

DSC_1233

DSC_1225

5. MINNEWATERPARK ( AŞK GÖLÜ)

DSC_1125

Brugge’nin güney kısmında, ağaçlarla çevrili, ‘Minnewater’ veya ‘Lake of Love’ adlı küçük bir dikdörtgen göl bulacaksınız. Minna’nın ve savaşçı aşkı Stromberg’in trajik aşkları buraya adını vermiş.Eşinizle birlikte gölün köprüsünden geçerseniz, sonsuz sevgiyi deneyimleyeceğiniz söylenir. Bu elbette Sevgi Gölü’nü son derece romantik bir noktaya dönüştürüyor. Göl köprüsünden manzarayı seyredin, göl kenarındaki banklardan birinde etrafı izleyin.

DSC_1106

IMG_0821

DSC_1133

IMG_1299

Brugge’den selamlar…

İkigezginiz

Sıla & Ozan & Doruk İŞCAN

kaynak; www.wikipedia.org

 



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>