Mersin ile ilgili bilinmesi gerekenler
Mersin
Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Mersin hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle özellikle yerli turizmin popüler noktalarından birisi haline geldi. Şehrin Türkiye’nin en büyük limanına ev sahipliği yapması ve denize girmeye elverişli çok sayıda plajı da bu popülerlikte önemli bir rol oynuyor. Mersin’e giden birinin Mersin ile ilgili bilmesi gerekenler, Mersin’deyken yapması gerekenler ve tatması gereken lezzetleri yani Mersin hakkında önemli bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
Mersin ile ilgili bilinmesi gerekenler
Mersin, Akdeniz Bölgesi’nde bulunuyor ve Akdeniz İklimi şehrin havasına hakim. Özellikle yaz aylarındaki sıcaklıklarla ilgili iyi cümleler kuramayacağım. Sıcaklar yaz aylarında öğle saatlerinde 30 dereceyi bulabiliyor. Yıl boyu sıcaklık ortalaması ise 18 derece civarında. Ayrıca Mersin yılın 300 gününe yakın bir süre boyunca güneşlidir.
Mersin Limanı’ndan bahsetmiştik, bu liman özellikle İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin ticarete açılan en önemli kapılarından birisi. Mersin ekonomisinin turizm kadar önemli bir kaynağı da bölgede bulunan ticaret için kurulmuş Mersin Serbest Bölgesi’dir. Turistik yerlere yakın her bölgede ve şehir merkezinde otel bulabilmeniz mümkündür. En uygun Mersin Otelleri sayfasından otellere göz gezdirebilirsiniz.
Mersin’de gezilecek yerler
Plajlar
Mersin’e gidenlerin burayı tercih etmesinin en önemli nedenlerinden biri olarak Mersin’de bulunan çok sayıda plajı sayabiliriz. Ayaş Plajı, Pullu Orman Plajı, Soğuksu Plajı, Akçakıl Plajı, Kapızlı Plajı, Atayurt Plajı, Kızkalesi Plajı, Susanoğlu Plajı, Tömük Plajı, Kargıpınarı Plajı, Kazanlı Plajı ve Kocahasanlı Plajı bu plajlardan önemli olanları. Her plajın kendine özgü belli güzellikleri var. Akdeniz’de deniz suyu biraz tuzlu ve sıcak olabilir. Mersin’de de durum tam olarak böyle ama genel olarak Mersin’de denize girmenin bir keyif olduğunu söyleyebiliriz. Yaz aylarında özellikle bu plajlara yakın olan yerlerde yazlıklarda yer bulmak zorlaşıyor. Şehrin turizm ağırlığı %80 deniz turizmi üzerine kurulu. Taşucu gibi sahil bölgelerinden Kuzey Kıbrıs’a gemiler kalkıyor. Sizler için farklı bir deneyim olabilir.
Yapraklı Koyu ise berrak denizi ve yeşil çevresi ile görülmeye değer.
Antik Kentler
Kelenderis Antik Kenti, Soli Antik Kenti, Anemurium Antik Kenti, Nagidos Antik Kenti gibi Mersin’de bulunan çok sayıda medeniyete ait izleri bulabileceğiniz yerler var. Mersin hem ilk yerleşim bölgelerine yakınlığı hem de deniz kenarı bir şehir olması nedeniyle medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Müze ve dini yapılar
Mersin ve tarih denildiğinde akla Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir rol alan Nusret Mayın Gemisi geliyor. Gezintinize bu gemi ile başlayabilirsiniz. Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mersin Müzesi ve Tarsus Müzesi yine Mersin ziyaretinizde gezmeniz gerekenler arasında. Eshab-ı Kehf Camii, Aya Tekla Kilisesi gibi dini yapılar da yine Mersin’in kültürel zenginliğinin göstergesi.
Mersin’de Ne Yenilir?
Tantuni
Et ile arası olanlar zaten tantuni denildiği zaman akla ilk gelen yerin Mersin olduğunu bilir. Ülkenin hemen hemen her yerinde Mersin tantuni olarak satılan bu lezzeti, Mersin’de mutlaka denemelisiniz. Dürüm veya ekmek arası olarak iki farklı şekilde satılıyor.
İçli Köfte
Mersin mutfağının en güzel yemeklerinin et yemekleri olduğunu söyleyebiliriz. İçli köfte de yine bu yörede de lezzetli yapılan yiyeceklerden birisi. Mersin yemekleri genel olarak baharatlı ve acılı olduğundan yediğiniz tüm yemeklerde baharat konusunda biraz cömert davranılmış olduğunu farkedeceksiniz.
Turunçgiller ve yaz meyveleri
Mersin’i anlatırken de belirttiğimiz gibi şehir; portakal, mandalina ve muz gibi meyveleri almak isteyenler için adeta bir cennet konumunda. Uygun fiyata doğal ürünler bulabilirsiniz.
Tatlı
Şehirde üretilen avakado, dövülmüş ceviz ile tahin ve bal karışımından yapılan tatlı son zamanlarda popüler olsa da şehirde en çok hamur işi tatlılar tüketiliyor. Hatay’da da ünlü olan künefe de Mersin sofralarında önemli bir yer tutar.