snapseed-5-640x405

Neredeyse Parasız Dünya Turu

Ben Emre, 22 yaşındayım ve yaklaşık 7 ay önce Dünya Turu‘na çıktım. Uzun zamandır yaşadığım hayatı, sahip olduklarımı, tutkularımı ve hayallerimi sorgularken kendimi bu yolda buldum.

Şimdiye kadar 26 ülke gezdim ve bu yazıyı hayalim olan Phi Phi Ada’sının manzarasında yazıyorum.

Eminim bir çoğunuz ” Parasız Dünya Turu ‘mu olur yahu ” deyip bu yazıyı okumaya koyuldunuz. Bunu başardım ve artık nasıl para biriktirmeden de çok az bütçeyle dünya turu yapılır bunları paylaşmak istiyorum.

Gerekli Malzemeler; Tutku, Merak, Biraz Cesaret ve İyi dostlar

Dünya Turu‘na çıkmak diyince binlerce liran olması gerektiğini düşünürsün, aslında bu düşüncenin nedeni iki temel kavramı iyi anlamamaktan kaynaklanıyor

Turist Olmak” ve “Gezgin   Olmak

Bu iki kavram benzerlik göstersede tamamen birbirinden farklı olgulardır. Parasız Dünya Turu nasıl yapılırı anlatmadan önce bu kavramları iyi anlamak gerekiyor.

Turist olmak turizm dünyasının üzerine kurulmuş bir düzenin parçası olmak demektir. Genellikle yıllık izinde bir kaç yer göreyim diye tatile çıkan insanları buna örnek verebiliriz. Bunlar için herşey planlıdır. Otel rezervasyonları önceden yapılır, uçak bileti alınır, turlar planlanır ve gün gelince herşey olması gerektiği gibi olur ve biter.

Bunlar iki şekilde katagoride edilir macera tatili veya dinlenme tatili. Evet turist olmak için çok paraya ihtiyacınız var. Bu kısım bizi ilgilendirmiyor.

Peki Gezgin olmak ne demek?

Bunun tanımını yaparak ahkam kesmek bana düşmez, ama şunu söyleyebilirim ki gezgin olmak hem fiziksel hemde ruhsal olarak yolda olmak demektir. Daha sen yola çıkmadan, Sırt çantası alıp yola çıkma düşüncesiyle beraber ruhsal/iç yolculuk başlar , sonra ise onu fiziksel yolculuk takip eder.

Bu yolculukta İnsan gezersin, farklı Kültürler tanırsın, farklı coğrafyalar ayak basarsın, dünyanın en güzel günbatımını/doğumunu izlersin, binlerce hayat hikayesi dinlersin. Tanımadığın insanlar sana yardım eder, sen onlara yardım edersin, Aşık olursun, büyük resmi görürsün, gerçekte sahip olduklarını bilir değer verdiklerini bilirsin, özlersin, kendini tanırsın, ufkun açılır, daha yaratıcı olursun, amaçların ve hayata dair hedeflerin dahada netleşir, iyilik güzellik ve sevgi kavramlarını dibine kadar yaşarsın! Dostlar edinirsin, yalnız seyahat etmenin inanamaz hafifliğini hissedersin. Hayatında hiç eğlenmediğin kadar eğlenir, gülmediğin kadar gülersin, Mutlu olursun!

Sırt çantanı alıp yola koyulmak için bekliyor musun hala? Bırak bahanelerini eğer arkada bakacağın çoluk çocuk bir aile yoksa diğer herşey kariyer, okul, iş hepsini senin yarattığın kafandaki engeller olduğunu bil ve bir daha düşün…

Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır o yüzden Gezginlikte kendi içinde ayrılır. Karakterine, isteklerine, hayat tarzına göre şekillenir. Binlerce dolar harcayarakta gezgin olunabilir.

Dünyayı gezmek kolay bir iştir, Zaman’ı ve parası olan herkes bunu yapabilir. Eğer yukarıda anlattığım içtenliğe çoktan sahip olduğunu düşünüyorsan, yani hazırsan o zaman bunu Nasıl Parasız Dünya turu yaparsın onları anlatayım.Ama ondan önce ortalama bir bireyin İstanbul gibi bir şehirde yaşadığını varsayarak nasıl bir hayat şartlarının olduğunu ve temel ihtiyaçlarını göz önüne alalım.

Bir kere düzenli olarak mutlaka çalışmak zorundasınızdır, ve aileninizin desteği sizin masraflarınızı karşılayama yetmez. Türkiye’de ortalama bir aile ne demek hepimiz biliyoruz. Peki neden çalışıyoruz?

Tabi ki en azından temel ihtiyaçları karşılamak için, eğer kendi eviniz yok ise sağlam bir kira ödüyorsunuzdur, her gün yemek yapmak yada dışarda yemek zorundasınız bunun yanı sıra Doğaz gaz, Elektrik, Su, internet faturası var ayrıca ” Şehir yaşamına ayak uydurmak ” adına her zaman yeni ve temiz kıyafetleriniz olmalı kafanıza göre giyinip hippie gibi gezemezsiniz, toplum sizi kabul etmez. Kişisel eşyalar ve ev eşyalarına giremiyorum bile. Haftanın 6 günü çalışıp düzenli olarak işe gitmek zorundasınız bu işçide olsanız, müdürde olsanız aynı. Her gün birde ulaşım masrafı var. Aylık masrafı hesaplabildiniz mi?

Böyle bir düzenin içerisinde yaşıyorsan bunları kabul etmişsin demektir. Hayatınız da tanıdığınız kaç insan Freelense çalışıyor/çalışabiliyor?

İşte tamda bu noktada sormak istiyorum, Sırt çantasını alıp yola çıkan bir insanın yukarıda bahsettiklerimden kaç tanesini zorunluluktur? Cevap vereyim ; 3

  1. Konaklama
  2. Ulaşım
  3. Yemek

Gezerken Para Kazanmak

Dünya’yı parasız gezmek ile parayı yolda kazanmak farklı kavramlardır. Daha önce Nasil Yolda Para kazanilir anlatmıştım. Özet geçmek gerekirse yetenekli olduğunuzu düşündüğünüz her alandan para kazanabilirsiniz.

Gezerken Yapabileceğiniz Birbirinen Havalı 33 İş

Sokak showları bunlar için en güzel örnektir. Yahut müzik yaparak bunu sağlayabilirsiniz. Bileklik satarak, fotoğraf çekerek, resim çizerek para kazanabilirsiniz. Ben bunların hepsini yaptım. Eğer hiç bir yeteneğiniz yok ise bir kartona gezgin olduğunuzu yazıp yemek ihtiyacınız olduğunu belirtmeniz epey ilgi çekecektir ve Dünya’nın neresinde olursanız olun bunun işe yaradığını göreceksiniz. Dünyada hala iyi insanlar var.

Anlattığım bu yöntemlerle para harcamak zorunda olduğunuz konularına halletmemiş olursunuz. Benim şimdiye kadar nasıl para kazandım?

Fotoğraf çekerek 
Bileklik satarak
Blog Yazarak (Şuanda okuduğunuz blog)
Hostel’de Çalışarak
Parti öncesi tanıtımlar yaparak (Hindistan Goa, Tayland Phi Phi)

Ülkeler arası geçişte Vize ücreti veya Ada ülkelerine uçmak durumunda kaldığınızda uçak bileti ücretini bu şekilde çıkarmanız mümkündür.

Parasız Nasıl Yemek yenilir?

Bu anlatacaklarım her zaman olmayacağı gibi benim tavsiyem yemek için para harcamak olacaktır.

Parasız yemek yemenin bir kaç yolu var

Bazı zamanlarda Klise, tapınak veya düğünlerde ücretsiz yemek dağıtılır.

Mc donals, Burger King, Subway gibi yerler akşam kapatmadan gün içinden arta kalan yemekleri paylaşmadan zevk duyarlar. Bunlar artık değil normal yemeklerdir. Genellikle hatalı sipariş gibi durumlarda kenara konulur. Eğer durumu biraz daha abartırsak, bunun gibi yerlerde insanlar yemedikleri yemekleride yiyebilirsiniz. Ben bundan gocunmam hemde faydalı bir iş yapmış olunur.

Herhangi bir restorana kendinizi tanıtıp yemek istediğiniz taktirde, en fazla 3. Denemenizde yemek bulabilirsiniz.

Peki gezdik tozduk  birde bunun müzeleri var, ünlü turistlik yerler var oralara Nasıl parasiz girilir onu anlatayım.

Bu yazımda Dünya’nın en büyük Hindu tapınağına Nasıl kaçak girdiğimi anlattım.

Orman ve Benzeri yerler; Bazı  ünlü turistlik yerler, Sigirya Kayası gibi (Sri Lanka) ormanın içindedir ve çok büyük bir alana hitap ettiği için heryerini kontrol etmek mümkün değildir. Arka tarafından ormanın içine girerek, 30 dolarlık bilet ücretinden kurtulabilirsiniz.

Bir şeyler uydurarak; Müzelerin önüne gelerek, içeride bir eşyanızı unuttuğunuzu söyleyerek girebilirsiniz. Bu şekilde bir çok müzeye girmişimdir. Daha önce girmiş birinin biletini alarak bunu yapmak en sağlıklısı olacaktır. (paranız varsa satın alın, bunları yapmayın!)

Çıkıştan girmek; Bira müzeleri gibi müzeler (Caisberk – Danimarka) girişi çıkışı farklı noktalardadır. Çıkış kapısından girerek müzeyi geçebilirsiniz.

Durumu anlatmak; Kapıda duran güvenliğe durumunuzu anlatıp, içeri girmeyi gerçekten çok istediğinizi ama paranız olmadığını söylediğinizde içeri girmeniz mümkündür. Defalarca girmişimdir.

Bazı yerlere duvardan atlayarak girmişidir, bu gireceğiniz yerin ciddiyetine bağlı. Yakalanma durumundaki doğabilecek riskin büyüklüğüme bağlı. Şimdiye kadar hiç bir sorun olmadı.

Dünya’da Bedava Olan diğer şeyler de var; Su, Deniz, Doğa, Sokaklar, Nehir, Şelaleler…

kaynak; www.yolgunlukleri.net