trenle yolculuk

TRENLE YURT DIŞINA YOLCULUK

    Ünlü gezi yazarı Paul Theroux trenle yolculuğu “raylar üzerinde dünya” sözleriyle tanımlıyor. Her ne kadar günümüzde uçakla dünyada belli başlı bütün şehirlere ulaşmak mümkün olsa da trenle yolculuk etmek için halen geçerli sebepler var.

Birçok kişi şu nedenlerden dolayı trene binmeyi tercih ediyor:

  • Şehir hayatının stresinden, gürültüsünden, hızından uzaklaşabilme
  • Yavaş akıp giden zamanın tadını çıkarma
  • Kırsal alanları ve doğayı daha fazla gözlemleyebilme
  • Daha fazla bagaj taşıyabilme ve konfor
  • Çevreye duyarlılık / karbon ayakizini azaltma
  • Güven duygusu (ve kimileri için uçak korkusu!)

 

Eski zamanlarda, trenlerle ilgili tüm bilgiler sadece tarife kitapçıklarında ve panolarda bulunurdu. Artık bu bilgilerin tamamı – üstelik farklı dillerde – internet ortamında bulunuyor. Ülkemizdeki Anahat Trenleri’nin geçtiği şehirleri, kalkış-varış saatlerini, bilet fiyatlarını Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları sitesinden öğrenmek mümkün. Ayrıca Trenle Geziyorum sitesi de trenle seyahat üzerine hazırlanmış bir sitedir.

Dünyanın belli başlı ülkelerindeki tren seferleri içinse şu sitelere göz atılabilir:

Seat 61 www.seat61.com

Amerika Birleşik Devletleri Demiryolları (Amtrak): www.amtrak.de

Almanya Demiryolları (Deutsche Bahn): www.bahn.de

Avustralya Demiryolları (Rail Australia): www.railaustralia.com.au

İngiltere Demiryolları (National Rail): www.nationalrail.co.uk

İspanya Demiryolları (Renfe): www.renfe.es

İtalya Demiryolları (Ferrovie della Stato): www.trenitalia.com

Japonya Demiryolları (Japan Railways Group): www.japanrail.com

Kanada Demiryolları (Via Rail Canada): www.viarail.ca

    Trenle Avrupa veya Ortadoğu’ya Gitmek

Bugün Türkiye’nin en doğusundan en batısına trenle gitmek mümkün. Hatta karasınırımız olan ülkelerden Gürcistan ve Ermenistan dışındakilere de tren seferleri var. Avrupa yönlü iki tren seferi bulunuyor.

    Bosfor Ekspresi her gün İstanbul ile Bükreş arasında çalışıyor. Tren her gün saat 22.38′de Sirkeci’den hareket ediyor ve yaklaşık 20 saatlik yolculuğun ardından 18.30′da Bükreş’e varıyor. Bosfor Ekspresi Bulgaristan’ın Dimitrovgrad kentinde ikiye ayrılıyor ve vagonların bir bölümü Sofya’ya devam ediyor. Tren Sofya’ya saat 10.52′de ulaşıyor. Bosfor Ekspresi ile Bükreş’ten sonra Budapeşte üzerinden Orta Avrupa’ya, Sofya’dan sonra ise Belgrad üzerinden Balkanlar ve Güney Avrupa’ya devam etmek mümkün.

    Dostluk/Filia Ekspresi ise İstanbul – Selanik arasında çalışıyordu ancak iki yıl kadar önce seferden kaldırıldı.

Ortadoğu’ya trenle gitmek isteyenler içinse Transasya ve Van-Tebriz trenleri bulunuyor. TransAsya Treni, Haydarpaşa Garı kullanıma kapalı olduğu için Ankara’dan hareket ediyor ve Tahran’a gidiyor. Her çarşamba saat 10.20′de Ankara Garı’ndan hareket eden tren, cuma günleri 06.35′te Tebriz’e, 20.20′de de Tahran’a ulaşıyor. İran’a seyahat etmek isteyenler için bir diğer seçenek ise Van-Tebriz treni. Tren her salı akşamı saat 20.00′de Van’dan hareket ediyor ve ertesi gün 06.25′te Tebriz’e ulaşıyor..

Suriye’ye giden Tahran-Şam ve Gaziantep-Halep trenleri ise Suriye’deki iç savaş durumu nedeniyle süresiz olarak durduruldu.

    Onur İnal kimdir?

Akademisyen, editör, gezgin ve yazar. Uluslararası ilişkiler, kültürel miras yönetimi ve tarih okudu. Dağcılık, fotoğrafçılık, gastronomi, çevrebilim ile ilgilendi. Üniversite yıllarında öğrenci etkinlikleri, sonrasında da konferanslar ve kongreler sayesinde Türkiye ve dünyayı köşe bucak gezdi. Son İstasyon Venedik, Pera’dan Beyoğlu’na ve Gezginin Pratik Seyahat Rehberi adlı kitaplarının yanısıra seyahat kültürü üzerine çeşitli gazete ve dergilerde 50′nin üzerinde makalesi yayımlandı. Almanya’nın Hamburg şehrinde yaşıyor.
web sayfası: http://www.onurinal.com/
email: onurinal@onurinal.com
twitter: @Onur_Inal

kaynak; sırtçantalılar.com